TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: PRZESTRZEŃ TURYSTYKI KULTUROWEJ  autor: red.nauk.DOMINIK ORŁOWSKI
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • Od 11,00 zł
  • 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł

PRZESTRZEŃ TURYSTYKI KULTUROWEJ

Wersja papierowa
Wydawnictwo: WSTiJO WARSZAWA
ISBN: 978-83-941596-0-3
Liczba stron: 462
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2017 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
63,90 zł 57,50 zł

Autorzy artykułów i studiów opisują oraz analizują zagadnienia związane m.in. z dziedzictwem kulinarnym, mniejszościami narodowymi i etnicznymi, wydarzeniami kulturalnymi realizowanymi w wielorakich przestrzeniach i odnoszącymi się do konkretnych obiektów, czy to historycznych, czy dopiero co powstałych, będących wizytówkami konkretnych miejscowości [...]. Publikacja - ze względu na bogactwo prezentowanych treści - jest doskonałą pozycją wskazującą na przeobrażenia we współczesnej turystyce kulturowej, procesy innowacji, trendy i zjawiska dopiero co kształtujące się.
Fragment recenzji dr hab. Doroty Świtały-Trybek, Uniwersytet Opolski

SPIS TREŚCI

WSTĘP

Rozdział I.
TEMATYZACJA PRZESTRZENI TURYSTYKI KULTUROWEJ

Zygmunt Kruczek, Anna Bukowska
ROLA SZLAKÓW TEMATYCZNYCH W OŻYWIANIU PRZESTRZENI TURYSTYKI KULTUROWEJ

Karolina Buczkowska-Gołąbek
NOWOCZESNY PATRIOTYZM KULINARNY W PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ

Katarzyna Pieńkowska, Olena Kulykovets, Hanna Górska-Warsewicz
PROPOZYCJA NOWEGO SZLAKU TURYSTYCZNEGO "TROPEM POLSKICH LAUREATÓW NAGRODY NOBLA" JAKO PRZYKŁAD PRODUKTU TURYSTYKI KULTUROWEJ

Michał Ryszard Koskowski
DZIEDZICTWO KULTUROWE W PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ NA PRZYKŁADZIE ZAMKÓW W POLSCE

Brigita Żuromskaite, Ruta Daciulyte
FOLKLOR MUZYCZNY JAKO UNIKATOWY ZASÓB TURYSTYKI KULTUROWEJ - PRZYPADEK LITWY

Barbara Pabian
PIELGRZYMOWANIE W WIRTUALNEJ PRZESTRZENI. UJĘCIE KULTUROZNAWCZE

Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski
ZABYTKOWE OBIEKTY PRZEMYSŁOWE W TURYSTYCE MUZEALNEJ NA PRZYKŁADZIE BROWARNICTWA

Rozdział II.
ZNACZENIE WYBRANYCH MIEJSC I OBSZARÓW W TURYSTYCE KULTUROWEJ

Tomasz Duda
WPŁYW NOWYCH PRZESTRZENI TURYSTYCZNYCH NA KSZTAŁTOWA! KRAJOBRAZU MIASTA NA PRZYKŁADZIE GMACHU FILHARMONII IM. MIECZYSŁAWA KARŁOWICZA W SZCZECINIE

Magdalena Duda-Seifert
WYDARZENIA ZWIĄZANE Z MNIEJSZOŚCIAMI NARODOWYMI I ETNICZNYMI NA DOLNYM ŚLĄSKU A ICH WYKORZYSTANIE W PROMOCJI TURYSTYCZNEJ REGIONU

Magdalena Banaszkiewicz, Sabina Owsianowska
TRUDNE DZIEDZICTWO A NOWE SPOSOBY EKSPONOWANIA WIELOKULTUROWOŚCI NA PRZYKŁADZIE ŁEMKOWSZCZYZNY

Jolanta Ćwiklińska
LOKALNE WYDARZENIA KULTURALNE JAKO INSTRUMENT KSZTAŁTOWANIA TURYSTYCZNEGO WIZERUNKU MIEJSCA

Dominik Ziarkowski
SAKRALIZACJA KRAKOWA W DAWNYCH PRZEWODNIKACH TURYSTYCZNYCH PO MIEŚCIE

Tomasz Sahaj
PRZESTRZEŃ TURYSTYCZNA W KONTEKŚCIE REWITALIZACJI MIASTA: FORTY W POZNANIU. STUDIUM KRYTYCZNE

Anna Ostrowska-Tryzno, Anna Pawlikowska-Piechotka
WYDARZENIA KULTURALNE JAKO ELEMENT PROMOCJI MIAST OGRODÓW

Matylda Gwoździcka-Piotrowska
TURYSTYKA KULTUROWA - WYBRANE ASPEKTY OCHRONY DZIEDZICTWA KULTUROWEGO W KONTEKŚCIE POLITYKI ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO

Bolesław Iwan
WYDARZENIA FOLKLORYSTYCZNE W REGIONIE ŚWIĘTOKRZYSKIM

Rozdział III.
DZIEDZICTWO KULINARNE W PRZESTRZENI TURYSTYCZNEJ

Dominik Orłowski, Magdalena Woźniczko
KULINARNE WYSTAWY CZASOWE W OFERCIE TURYSTYCZNEJ
POLSKICH MUZEÓW ETNOGRAFICZNYCH 321

Agnieszka Borawska-Faron, Anna Kudlińska-Chylak, Hanna Górska-Warsewicz
WYBRANE ASPEKTY DZIEDZICTWA KULINARNEGO
W KONTEKŚCIE ROZWOJU TURYSTYKI KULTUROWEJ

Marta Pisarek, Jadwiga Lechowska, Zbigniew Czerniakowski, Jadwiga Topczewska
ŻYWNOŚĆ TRADYCYJNA I REGIONALNA JAKO MOTYW PRZEWODNI PLENEROWYCH IMPREZ KULINARNYCH NA PODKARPACIU

Marta Pisarek, Marta Gargała-Polar
MOŻLIWOŚCI ROZWOJU TURYSTYKI KULINARNEJ W OGRODACH TEMATYCZNYCH

Marta Pisarek, Magdalena Dykiel, Barbara Krochmal-Marczak
WYBRANE KIERUNKI ROZWOJU TURYSTYKI KULINARNEJ
NA PODKARPACIU OPARTEJ NA ŻYWNOŚCI O PODWYŻSZONYCH
WALORACH JAKOŚCIOWYCH

Iwona Oleniuch
SZLAK KULINARNY "PODKARPACKIE SMAKI" JAKO PRZYKŁAD REALIZACJI IDEI TEMATYCZNEGO SZLAKU KULTUROWEGO

Iwona Oleniuch
AKTYWNOŚĆ EDUKACYJNA I PROMOCYJNA SKANSENU
W KOLBUSZOWEJ W ZAKRESIE DZIEDZICTWA KULINARNEGO
REGIONU

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa EKONOMICZNA akceptuje płatności: