TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA autor: red.JAN GAWĘCKI, red.ZBIGNIEW KREJPCIO
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • Od 11,00 zł
  • 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

Wersja papierowa
Wydawnictwo: UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W POZNANIU
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba stron: 149
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2014 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
39,90 zł 35,90 zł

Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dzisiaj przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności.

SPIS TREŚCI

Od Redakcji

Wykaz skrótów i symboli

Rozdział 1
Jan Gawęcki
Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia

Rozdział 2
Katarzyna Czaczyk
Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności

Rozdział 3
Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król
Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe

Rozdział 4
Katarzyna Czaczyk, Zbigniew Krejpcio
Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym

Rozdział 5 Jerzy Bertrandt
Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu

Rozdział 6
Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio
Niezbilansowanie diety, czyli żywienie niezgodne z normami

Rozdział 7
Annajędrusek-Golińska
Alergie i nietolerancje pokarmowe

Rozdział 8
Marcin Szmidt, Agnieszka Olejnik-Szmidt
Żywność genetycznie modyfikowana

Rozdział 9
Anna Gramza-Michałowska
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym
i zakładach gastronomicznych

Rozdział 10
Maciej Taczanowski
Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami związanymi
z żywnością i żywieniem

Literatura

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa EKONOMICZNA akceptuje płatności: