TWÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
 
ksiazka tytuł: OBSŁUGA KONSUMENTA W GASTRONOMII I CATERINGU autor: EWA CZARNIECKA-SKUBINA
DOSTAWA WYŁĄCZNIE NA TERYTORIUM POLSKI

FORMY I KOSZTY DOSTAWY
  • 0,00 zł
  • Od 11,00 zł
  • 15,50 zł
  • 0,00 zł
  • Od 9,90 zł
  • Od 11,00 zł

OBSŁUGA KONSUMENTA W GASTRONOMII I CATERINGU

Wersja papierowa
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: 978-83-7244-937-5
Liczba stron: 231
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2008 r.
Język: polski

Dostępność: dostępny
35,90 zł 32,30 zł

W krajach o gospodarce rynkowej udział wydatków na usługi gastronomiczne jest znaczny, gdyż w miarę rozwoju społeczno-gospodarczego rośnie skłonność do korzystania z tych usług. Obserwuje się. też rozszerzanie zakresu funkcji gastronomii, która oprócz funkcji oszczędzania i zagospodarowania wolnego czasu konsumentów korzystających z jej usług, sprzyja rozwojowi relacji społecznych (spotkania ze znajomymi, zawieranie nowych znajomości itd.), dostarcza gotowe posiłki do gospodarstw domowych, a także organizuje przyjęcia okolicznościowe w lokalu i poza nim (catering). Usługi gastronomiczne warunkują i stymulują ponadto rozwój ruchu turystycznego, przyczyniając się do zwiększenia wpływów uzyskiwanych dzięki jego obsłudze, gdyż wydatki na żywienie stanowią około 30% wszystkich wydatków turystycznych.

SPIS TREŚCI

Wstęp
1. Usługi gastronomiczne
1.1. Pojęcie gastronomii
1.2. Rodzaje lokali gastronomicznych
1.2.1. Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych
1.2.2. Rodzaje zakładów gastronomicznych
1.2.3. Catering
1.2.4. Gastronomia hotelowa
1.3. Podsystemy rynku usług gastronomicznych
1.3.1. Wprowadzenie
1.3.2. Gastronomia indywidualna
1.3.3. Gastronomia systemowa
1.3.4. Gastronomia specjalna
1.4. Współczesne trendy w polskiej gastronomii
2. Reklama i promocja w gastronomii
3. Aranżacja sali konsumenckiej w zakładzie gastronomicznym
I. Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego
3.2. Meble
1 Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach
3.4. Dekoracje
3.5. Bielizna stołowa
3.6. Zastawa stołowa
3.6.1. Wprowadzenie
3.6.2. Naczynia szklane
3.6.3. Zastawa stołowa metalowa
3.6.4. Zastawa stołowa porcelanowa
.6.5. Wyposażenie baru i
3.6.6. Inne wyposażenie do obsługi gości
3.6.7. Wyposażenie w cateringu
4. Personel w gastronomii
4.1. Wiadomości ogólne
4.2. Kierownik gastronomii
4.3. Pracownicy kuchni
4.4. Kierownik sali
4.5. Personel obsługujący
4.6. Higiena personelu
4.7. Oddziaływanie na pracę personelu
4.7.1. Nagradzanie i karanie pracowników
4.7.2. Szkolenia
5. Zasady obsługi gości w gastronomii
5.1. Wiadomości ogólne
5.2. Systemy obsługi gości
5.3. Obsługa kelnerska
5.3.1. Wprowadzenie
5.3.2. Prace przygotowawcze do obsługi gości
5.3.3. Przywitanie gościa
5.3.4. Przyjęcie zamówienia
5.3.5. Obsługa gościa przy stoliku
5.3.6. Dosadzanie gości do stolika
5.3.7. Pożegnanie gościa
5.4. Rodzaje gości w restauracji
5.5. Obsługa gości przez personel room-service
6. Karty menu
6.1. Rodzaje kart menu
6.2. Cechy karty menu
6.3. Zasady układania menu
7. Zasady nakrywania do stołu
7.1. Zasady nakrywania stołów
7.2. Nakrywanie stołów do śniadań
7.3. Nakrywanie stołów do obiadu
7.4. Nakrywanie stołów do kolacji
8. Zasady serwowania potraw
8.1. Zasady obsługi przy stole
8.2. Metody serwowania potraw
8.2.1. Wprowadzenie
8.2.2. Serwis talerzowy
8.2.3. Francuska metoda serwowania
8.2.4. Angielska metoda serwowania
8.2.5. Rosyjska metoda serwowania
8.2.6. Serwis bufetowy
8.2.7. Serwis specjalny
8.3. Zasady serwowania śniadań
8.3.1. Rodzaje śniadań
8.3.2. Bufet śniadaniowy
8.4. Zasady serwowania zakąsek
8.4.1. Rodzaje zakąsek
8.4.2. Ogólne zasady serwowania zakąsek
8.4.3. Serwowanie wybranych zakąsek
8.5. Zasady serwowania zup
8.6. Zasady serwowania dań zasadniczych
8.7. Zasady serwowania serów
8.8. Zasady serwowania deserów i owoców
8.9. Zasady serwowania napojów bezalkoholowych
8.9.1. Napoje bezalkoholowe zimne
8.9.2. Napoje bezalkoholowe gorące
8.10. Zasady serwowania napojów alkoholowych
8.10.1. Zasady serwowania piwa
8.10.2. Zasady serwowania win
8.10.3. Zasady serwowania wódek
8.10.4. Serwowanie napojów mieszanych
8.11. Dekorowanie potraw i napojów
9. Organizacja przyjęć okolicznościowych
9.1. Rodzaje przyjęć
9.2. Charakterystyka przyjęć
9.2.1. Przyjęcia typu angielskiego
9.2.2. Przyjęcia zasiadane
9.2.3. Przyjęcia mieszane
9.3. Zasady organizacji przyjęć
10. Zastosowanie systemów komputerowych w gastronomii
11. Kontrola jakości usług
12. Reklamacje Bibliografia

 

Newsletter

Newsletter
Zapisz Wypisz

Klikając "Zapisz" zgadzasz się na przesyłanie na udostępniony adres e-mail informacji handlowych, tj. zwłaszcza o ofertach, promocjach w formie dedykowanego newslettera.

Płatności

Kanały płatności

Księgarnia Internetowa EKONOMICZNA akceptuje płatności:

  • płatność elektroniczna eCard (karta płatnicza, ePrzelew)
  • za pobraniem - przy odbiorze przesyłki należność pobiera listonosz lub kurier